Ce acte sunt necesare pentru numerele roșii?
Ți-ai cumpărat de curând o mașină nouă sau ai reușit să nu depășești bugetul pe care îl aveai la dispoziție și ai optat pentru achiziția unei mașini rulate? Înseamnă că abia aștepți să o poți scoate la un drum mai lung sau să te bucuri de ea în interiorul orașului, până la serviciu sau la cumpărături. Până să poți circula legal cu noua ta mașină, e bine să știi că va trebui să obții permisiunea autorităților române în acest sens. Numerele roșii de înmatriculare sunt obligatorii și mai poartă numele de plăcuțe de autorizație de circulație provizorie. Așa cum le spune și numele, acestea sunt numere cu care vei putea circula pe drumurile publice, până la obținerea numerelor definitive, cele înscrise cu culoarea neagră.
Acte necesare numere roșii - persoane fizice
Partea bună în procesul de obținere a numerelor roșii este aceea că nu vei pierde vremea la cozi sau ghișee, pentru aprobarea Registrului Auto Român, de care vei avea nevoie ulterior acestui proces. Partea mai puțin plăcută va fi că va trebui să te grăbești cu înmatricularea definitivă, pentru că imediat după obținerea numerelor roșii vei avea la dispoziție doar 90 de zile pentru a o finaliza.
Iată care sunt documentele de care vei avea nevoie:
- Cererea solicitantului;
- Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
- Copii ale documentelor care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului;
- Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
- Dovada plăţii contravalorii autorizaţiei de circulaţie provizorie - 13 lei, se poate achita numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor;
- Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu număr provizoriu - 40 lei, se achită în numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
- Dovada declaraţiei vamale, după caz, pentru vehiculele achiziţionate din afara UE, pentru care se solicită autorizarea de circulaţie provizorie pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau pentru perioade care, cumulate, depăşesc 30 de zile.
În situația în care vrei să înmatriculezi o mașină pe numele tău, dar nu reușești să ajungi la ghișeu pentru soluționarea dosarului, poți împuternici o persoană de încredere să facă treaba în locul tău, pe baza unei procuri pe care o obții în câteva minute la orice birou notarial.
Acte necesare numere roșii - persoane juridice
În cazul în care vrei să înmatriculezi mașina pe firmă, e important să știi că dosarul care va conține actele menționate mai sus va trebui completat cu următoarele documente:
- Documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea și sediul, în copie (de exemplu certificat înregistrare la Registrul Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
- Procura specială autentificată în cazul mandatării altor persoane decât proprietarul.
- Atestat fiscal lângă fiecare contract de vânzare-cumpărare succesiv.
- Anexa nr. 677.
Deși procedura este una simplă și nu ar trebui să dureze mai mult de câteva ore, va trebui să te înarmezi cu răbdare pentru a înfrunta cozile uneori interminabile de la ghișeele direcțiilor de înmatriculare a vehiculelor, mai ales în cazul în care locuiești într-unul dintre orașele mari din țară.
Până te pregătești de vizita la RAR pentru verificarea mașinii în vederea obținerii numerelor de înmatriculare definitive, nu uita că nu vei avea voie să părăsești teritoriul României până la acel moment. De asemenea, e foarte important să te încadrezi în cele 90 de zile în care îți este permisă circulația cu numerele roșii, pentru că altfel îți vei pierde acest drept și vei fi nevoit să utilizezi o platformă, pentru a ajunge să îi faci inspecția la RAR.
Succes și drumuri bune!